Domácí: KHSA na Rally Bohemia 2015

Aktivní členové Klubu historických sportovních automobilů jsou tento víkend rozděleni na dvě skupiny. Zatímco sedm statečných posádek startuje v Rakousku na Gr. B Rallyelegenden, čtyři mušketýři se v Mladé Boleslavi zúčastní Rally Bohemia.

Výjimeční postavení v kvartetu jezdců, kteří dávají přednost domácímu kolbišti, je úspěšný plzeňský podnikatel a sběratel závodních historických vozů Jiří Jírovec. Jeho BMW M3, se kterým startoval naposledy v Hustopečích, však tentokrát zůstane v garáži. Jírovec představí čerstvě zrepasovanou Toyotu Corollu WRC, se kterou pojede v poli soudobých soutěžních vozů se startovním číslem 26.

Ostatní jedou v rámci Rally Bohemia Legend, takže absolvují pouze první průjezdy rychlostních zkoušek. Ondřej Coufal je ve městě automobilů doma a start na populární Bohemce bude pro něj i jeho Datsun 240 Z jednou z posledních testovacích příležitostí před odjezdem na legendární East African Safari Classic Rally v Keňi. Klasický japonský sportovní vůz s šestiválcovým motorem prodělal v posledních měsících celou řadu změn a vylepšení. Třešničkou na dortu je nové válečné pomalování, se kterým se posádka Coufal – Maděra premiérově představila už na pražských Legendách v Bohnicích.

Legendární mladoboleslavskou „stotřicítku" v barvách Barum teamu divákům opět představí bývalý tovární jezdec Škody Jiří Urban. 70letý jihočeský jezdec závodil více než dvě desítky let výhradně na vozech s okřídleným šípem ve znaku. Může se pochlubit dvěma mistrovskými tituly a absolutním vítězstvím na Rallye Šumava 1986 (Š 130 LR). Jeho současný spolujezdec si užívá dovolenou a tak na „horkém“ sedadle zaskakuje Honza Pícha.

Významný vztah k Mladé Boleslavi má i designér Daniel Petr. Jeho červená Škoda 100 z roku 1971 loňskou Rally Bohemia Legend nedokončila, když z motoru vylétla zvědavá ojnice. Opravený motor své „Karkulky“ si krátce vyzkoušel před měsícem v Praze a byl s jeho výkonem spokojený. Také on se bude sžívat s novým spolujezdcem Jakubem Pšeničkou.

Text a foto: ZW, archiv J. Jirovce (foto)

Chci se stát členem

* Povinné údaje, které je nutné vyplnit.

Napište nám

KHSA - Klub Historických Sportovních Automobilů

Na Příkopě 797
75501 Vsetín
IČ: 018 79 006