Domácí: KHSA na Legendách v Praze

Druhý ročník Legend v pražských Bohnicích byl další významnou motoristickou akcí, kde měl silné zastoupení Klubu historických sportovních automobilů. Vozy členů KHSA patřili k ozdobám Legend, největší pozornost poutaly především závodní a soutěžní vozy ze sbírky Jiřího Jírovce a vůz T 603 B5 Stanislava Hajduška.

Dominantou rozlehlého parku psychiatrické nemocnice v Praze-Bohnicích byly vozy Jiřího Jírovce. Hlavním tahákem byly originální okruhové speciály z prestižního německého seriálu DTM - unikátní BMW M3 E30 po Steve Soperovi, Alfa Romeo 155 V6 TI, se kterou sbíral vavříny Alessandro Nannini nebo mistrovský Mercedes 190 E 2,5 16V Evo II v úpravě AMG Klause Ludwiga. Nechyběly ani dva soutěžní exempláře. Ford RS 200 legendární skupiny B, se kterým se občas sveze několikanásobný český mistr v rally Václav Pech. Novinkou ve sbírce Jiřího Jirovce je Ford Escort 1800 RS, se kterým vyhrál Belgičan Droogmans Rallye Škoda 1983.

Bratři Hajduškové na Legendách 2015

Pod křídly občanského sdružení Tatra Heritage byly k vidění dvě oranžové Tatry T2 603 B5/ B6, které pamětníci znají ze slavné účasti na vytrvalostním Marathonu de la Route. Oba vozy také startovaly v rámci exhibičních jízd s bratry Stanislavem a Zdeňkem Hajduškovými za volanty. Pozornost poutala zejména nejostřejší závodní „šestsettrojka" skupiny B6 s mohutnými výfukovými difuzory, která má nezaměnitelný zvuk. Letos uplyne rovných 50 let od první účasti týmu Tatra na slavném automobilovém maratonu.

Prezentace KHSA byla bohužel vinou termínových kolizí závodů v Lobči a Misanu (Histocup) poněkud chudší, než se původně plánovalo. Daniel Petr představil poprvé od loňské Bohemky svoji červenou repliku soutěžní Škody 100. Po kompletní repasi motoru, kterou si vyžádala vylétlá ojnice, využil pražské Legendy jako příležitost vyzkoušet opravený motor. Zároveň během exhibičních jízd vyladil spolupráci s novým spolujezdcem Jakubem Pšeničkou, se kterým odstartuje za pár týdnů na domácí Rally Bohemia v Mladé Boleslavi. „Jsem rád, že jsem tady mohl otestovat nový motor naší Karkulky," pochvaloval si Petr. „Předváděcí jízdy a celá akce byla skutečně pěkná. Potkal jsem se s lidmi, kteří mají auta opravdu rádi, jsou v pohodě a chtějí se bavit."

Stejně jako loni se v malebném areálu bohnického parku objevil Ondřej Coufal se svým Datsunem 240 Z. Poprvé na veřejnosti představil nový design, se kterým pojede na podzim legendární East African Safari Classic Rally. Zajímavostí je, že modročervený design, který evokuje barvy České republiky i značky Datsun, má „na svědomí" Daniel Petr. Se spolujezdcem Romanem Maděrou předvedli početným divákům vůz na šotolinových gumách v nastavení podvozku pro rozbité šotolinové africké tratě. Spolu s asistentem Czech National Datsun Rally týmu Josefem Kaplanem se posádka setkala s Norem Johnem Hauglandem, který Ondrovi pomáhá s jezdeckou přípravou.

Při neúčasti Volty hájil čest italských barev alespoň Pietro Moliterni s civilní Lancií Delta HF Integrale. Snad na něj můžeme prozradit, že staví soutěžní Fiat Abarth 124 Spider, kterým se určitě brzy pochlubí.

Karel Horník dal přednost srazu vozů značky Škoda, ale do Prahy poslal svůj největší skvost. Jeden ze tří originálních prototypů Škoda 160 RS MTX představoval zvědavým divákům muž nejpovolanější. Bývalý jezdec Agro Teamu Slušovice Karel Kašpárek, který s Bastardem v roce 1984 sám závodil.

Z partnerů KHSA se v Bohnicích prezentovala společnost A-Shift, distributor olejů Miller Oils a chladicích kapalin EVANS.

Na pozvání KHSA zavítal na pražské Legendy také hlavní organizátor rakouské Gr. B Rallyelegenden, která se jede v termínu 10. - 11. července. Peter Freisinger byl velmi mile překvapen rozsahem, úrovní a návštěvností akce.

Spokojený byl i předseda Klubu historických sportovních automobilů Roman Fluxa:

„Lubor Kos s realizačním týmem potvrdil ambice, se kterými projekt LEGENDY před dvěma lety zahajoval a pomyslnou laťku posunul výš. Věřím, že za rok se do Bohnic vrátíme ve větším počtu. Již nyní můžu slíbit zajímavou prezentaci vozů značky MG a doufám, že to nebude jediná britská klasika na našem stánku. Děkuji všem členům klubu za účast a podporu a těším se na setkání na LEGENDÁCH 2016."

Autor: Zdeněk Weiser
Foto: Zdeněk Weiser, Roman Fluxa

Chci se stát členem

* Povinné údaje, které je nutné vyplnit.

Napište nám

KHSA - Klub Historických Sportovních Automobilů

Na Příkopě 797
75501 Vsetín
IČ: 018 79 006